Topraksız tarım, ürünlerin toprak yerine farklı yetişme ortamlarında toprağa ihtiyaç duymadan yetiştirildiği üretim yöntemidir. Üretim taş yünü, cocopeat, perlit, vermiculite gibi farklı ortamlarda ya da sıvı besin solüsyonları içerisinde yapılır. Çilek üretiminde genellikle kullanılan ürün cocopeattir.
Bunların başında cocopeat gelir. Cocopeat, hindistan cevizi kabuklarının işlenip sıkıştırılması ile oluşturulan ve bloklar haline getirilerek de kullanıcılara sunulan bir tür topraktır. Kendi ağırlığının 9 katı kadar suyu ve besinleri emerek bünyesinde toplar. Özel yapısı sayesine maksimum köklenme ve büyüme ortamı oluşturur. Sudan, gübreden,zamandan ve işçilikten tasarruf sağlar.
Topraksız tarım olarak çilek üretmenin daha yüksek verim, daha kolay bakım, daha az hastalık ve daha az zararlı problemi gibi avantajları vardır.Bitkiler su,besin maddeleri ve enerjiyi daha verimli kullanırken,üretimin sera içerisinde olmasından ötürü hem yazın hem de kışın üretimi yapabilmeyi sağlamaktadır.Bu yöntemin ayrıca daha az yer kaplaması,birim alandan maksimum verimi almayı sağlarken,su ve gübre gibi başlıca giderlerin tasarrufunda önemli rol almaktadır.
Çilek içerisinde bulunan antosiyanin isimli doğal pigmentler sebebiyle kırmızı renktedir.
Çilek yetiştirilen ortamına ve iklim koşullarına bağlı olarak kış aylarının ilk zamanlarda seralarda hasat edilir.İlkbaharın da gelmesi ile tarla çileğinin de hasatı başlayarak yaz mevsiminin ortalarına kadar hasat edilir.Modern seracılık sistemleri ve topraksız tarım metodu ile yılın 12 ayında çilek hasatı yapılabilmektedir.
Çilekler yıkanmadan hava geçirgenliği bulunan bir kapta buzdolabında 2-4 gün taze olarak saklanabilir.
Çilek güçlü antioksidan kaynağıdır. Kalp sağlığını destekleyen ve yüksek lifli yapısıyla sindirimi düzenleyen bir meyvedir. Aynı zamanda kan şekerinin düzenlenmesinde önemli rol oynar.
Yayla çileği ve dağ çileği başta olmak üzere,Sabrina,Beauty,Felicity ve Rubygem gibi türleri popülerdir.
Çilek tarlada, serada ve saksıda yetiştirilebilir.
Çilek taze tüketilebildiği gibi, tatlı ve içeceklerin ara maddesi olarak kullanılabilir. Reçel , marmelat, dondurmaya üretiminde son derece popülerliği bulunan çileğin, son zamanlarda kurusunun da pazarda ciddi talebi bulunmaktadır.